HIIT

Antrenamentul pe intervale de intensitate, pe scurt HIIT (High Intensity Interval Training), a capatat tot mai multa popularitate si pe buna dreptate. Arde mai multe grasimi decat orice alt antrenament cardio, imbunatateste rezistenta la efort si creste masa musculara.

Cum functioneaza? Simplu. Dupa cum sugereaza si numele, HIIT alterneaza intervalele de exercitii cu intensitate moderata cu intervalele de exercitii cu intensitate ridicata. Altfel spus, intr-un interval relativ scurt de timp, te antrenezi intens si dai tot ce poti, urmand un interval in care te relaxezi prin repaus sau prin exercitii de intensitate usoara spre medie. De exemplu, poti alerga cat de repede poti timp de un minut, iar apoi mergi usor timp de doua minute. Repeta acest exercitiu timp de 15 minute si vei avea parte de un antrenament cu adevarat solicitant.

Antrenamentul pe intervale de intensitate nu este un tip de antrenament in timpul caruia poti citi o revista sau poti vorbi cu un prieten. Si in niciun caz nu-ti lasa timp sa te plictisesti! Vei lucra din greu, insa pentru putin timp, iar beneficiile merita tot efortul:

  1. Este eficient. HIIT este considerat a fi mai eficient decat un antrenament cardio obisnuit deoarece intensitatea exercitiului este mai mare, ducand la cresterea pulsului si arderea mai multor grasimi. Potrivit musclemedia.com, HIIT arde cu 50 la suta mai multe calorii decat un antrenament de intensitate mica si poate fi aplicat mai multor tipuri de exercitii.
  2. Te scapa de grasime, dar nu si de muschi. Desi antrenamentele cardio obisnuite tind sa incurajeze pierderea de masa musculara, studiile arata ca atat antrenamentul cu greutati, cat si cel de tip HIIT ajuta la mentinerea si definirea musculaturii, iar pierderea in greutate consta doar in eliminarea depozitelor de grasime.
  3. Accelereaza metabolismul. HIIT stimuleaza productia de hormoni de crestere HGH cu pana la 450 la suta pe parcursul primelor 24 de ore de la finalizarea antrenamentului. Acest hormon nu numai ca favorizeaza arderea grasimilor, ci si incetineste procesul de imbatranire.