Muzica este cel mai bun partener de antrenament!

 

Poate ai observat ca muzica ascultata in timpul antrenamentului iti imbunatateste performanta fizica, insa nu te-ai gandit niciodata ca acest lucru este sustinut de dovezi stiintifice. Cercetatorii au aratat ca muzica detine anumite calitati care determina creierul sa se entuziasmeze, inducand dorinta de miscare la persoana care o asculta. Pe scurt, playlist-ul tau are abilitatea de a te motiva si de a te pune in miscare – indiferent de cat de mult ai vrea sa sari peste antrenament!

In plus, studiile demonstreaza ca ascultarea muzicii distrage atentia sportivilor de la oboseala si durerea resimtite in timpul antrenamentului. Potrivit The Guardian, faptul ca muzica ne distrage atentia de la efortul fizic poate creste performanta fizica cu pana la 15 la suta. De asemenea, un studiu realizat de WebMD arata ca piesele ritmate sunt cele mai potrivite pentru a face acest lucru deoarece ofera mai multa informatie de procesat pentru creier.

Un alt studiu din 2010 a descoperit ca persoanele care realizau un antrenament pe bicicleta ascultand muzica mai ritmata au depus mai mult efort decat cele care au ascultat muzica mai lenta. Piesele cu 120-140 de batai pe minut au cel mai mare efect asupra persoanelor care realizeaza efort de intensitate moderata. Totodata, ritmul contribuie la utilizarea mai eficienta a energiei deoarece, in timpul unei sesiuni de antrenament, un ritm stabil este mai usor de acceptat de organism decat un ritm fluctuant.

Pe langa toate acestea, toti avem acel cantec preferat care ne induce o anumita stare. Unele piese muzicale ne trezesc emotii si amintiri, iar de multe ori le asociem cu momentul in care le-am ascultat pentru prima oara. De exemplu, piesa din coloana sonora a filmului „Rocky” ne duce cu gandul la scenele de antrenament din film. Faptul ca ne concentram pe acea amintire sau imagine – sau pur si simplu numai pe emotia transmisa de artist – creste puterea motivationala a piesei, iar performanta fizica se imbunatateste.

Include in playlist toate piesele tale preferate si fa ca fiecare sesiune de antrenament sa fie de succes. Noi iti vom propune mai multe piese ritmate care sa te motiveze sa devii cea mai buna versiune a ta!